• januari 19, 2021
  • NPV Capelle
  • 0

Ik een prik? Waarom zou ik?

De RMU zond dinsdag 19 januari 2021 een livestream uit rondom vaccinatie. De uitzending is op deze pagina terug te zien.

Aan de orde kwam wat de huidige stand van zaken is, hoe het vaccin in elkaar steekt en wat de bijwerkingen zijn.
Aan de uitzending werkten prof. dr. Marjolein van Egmond (hoogleraar immunologie), dr. P.C. Hoek (predikant en docent praktische theologie), Laurens van der Tang (diverse bestuursfuncties in reformatorische kring), Teunis Stoop (zorgbestuurder Cedrah) en Jan Schreuders (jurist RMU) mee.

Presentator was Jan Kloosterman.

Kijk de livestream terug met de volgende onderwerpen.
06:19 Woord van welkom door Jan Kloosterman
15:22 Hoogleraar Marjolein van Egmond over vaccinaties
15:45 Hoe infecteert een virus onze cellen?
16:50 Hoe kun je een virus bestrijden?
17:19 Hoe werkt ons afweersysteem?
18:36 Waarom is vaccineren belangrijk? Wat is het verschil tussen het coronavirus en griep?
21:18 De kans op bijwerkingen op de korte en de lange termijn
22:10 Hoe werken de vaccins? Hoe werkt het mRNA vaccin?
28:43 Vraaggesprek met Jan Kloosterman en Marjolein van Egmond – Wat weten over mRNA? – Waarom wordt het vaccin niet getest op zwangere vrouwen? – Waarom worden niet alleen kwetsbare groepen gevaccineerd? – In Noorwegen zijn een aantal mensen overleden na het verkrijgen van een vaccin. Is er een verband daartussen? Is het vaccin toch niet veilig? – Kun na het krijgen van een vaccin toch besmettelijk zijn? – Waarom corona niet bestrijden met medicatie? – Er is te weinig zorg mogelijk waardoor de maatregelen nodig zijn. Klopt dat? – Hoe erg is de Britse variant? – Waarom zijn de scholen dicht? – De maatregelen zijn niet uitvoerbaar. Zijn de dilemma’s niet te groot?
52:50 Forum met Jan Kloosterman, Laurens van der Tang en ds. P.C. Hoek – Korte reflectie van Laurens van der Tang – Korte reflectie ds. P.C. Hoek Waar is God in deze pandemie? Hoe zit een vaccin in elkaar? Hoe verhoudt dit zich tot onze zorg naar onze naaste? Wat is precies een gewetensbezwaar? Hoe ga je met dilemma’s om, ook op de werkvloer? Zijn de maatregelen en is het een vaccin geen teken van de maakbaarheidsgedachte? Druist vaccineren niet tegen de voorzienigheid van God? Vertrouw je genoeg op God als je een vaccin gebruikt? Weten we ons afhankelijk van de zorg van de Heere? Is solidariteit met je naaste een reden om wel te vaccineren? Hoe ga je met elkaar om als de verschillen zo groot zijn?
01:21:33 Forum met ds. P.C. Hoek, prof.dr. Marjolein van Egmond en mr. Jan Schreuders Een persoonlijke afweging staat centraal. Jan Schreuders: Geef elkaar de ruimte een keuze te maken op basis van goede en betrouwbare informatie. Ds. Hoek: Verdragen van elkaar is belangrijk. Ook bij het maken van verschillende keuzes. – Is het benadrukken van het eigen geweten niet te individualistisch? – Is het geweten betrouwbaar zonder de werking van de Heilige Geest? – Is corona echt zoveel besmettelijker dan polio en mazelen? – Vaccinatieplicht: wat zou een gevolg zijn? – Hoe lang blijft corona onder ons? Wat is het verschil tussen griep en corona? – Kan groepsimmuniteit niet ‘gewoon’ ontstaan door iedereen ziek te laten worden? – Hoe moeten de gevolgen van een pandemie te duiden? Waarom accepteren we dat niet? – Moeten we geen bid- en vastendagen beleggen? – Kunnen er consequenties komen als medewerkers in een ziekenhuis zich niet laten inenten? – Als mijn eigen afweersysteem goed werkt, heb ik toch geen vaccin nodig? – Heb je als je al corona hebt gehad, nog een vaccin nodig? – Waarom kan ik niet kiezen voor een vaccin? – Is de pandemie begonnen ‘in het huis van God’? Moet er in de kerk niet naar een oplossing gezocht worden? – Een corona-paspoort, hoe zit het daarmee? Kan ik reizen naar het buitenland? – Hoe komt het dat het dat er zoveel complottheorieën zijn?
01:48:44 Forum met Teunis Stoop (Cedrah), Laurens van der Tang en mr. Jan Schreuders Bij het forum is aangeschoven Teunis Stoop is Raad van Bestuurder van Cedrah. – Kan ik een beroep doen op mijn personeel tot de keuze van vaccinatie? – Hoe kijkt Laurens van der Tang aan tegen mensen die een keus maken voor een vaccin? – Je niet laten vaccineren en de coronamaatregelen onzin vinden. Hoe ga ik hier mee om? – Kan het eigenlijk wel? Je niet laten vaccineren en niet mee doen met de maatregelen? – Beter geen vaccin als je er (teveel) vertrouwen stelt? – Heeft de heer Van der Tang in zijn overweging meegenomen dat de kerkgang (langer) uitgesteld kan worden als veel kerkleden niet gevaccineerd worden. – Hoe krijg je respect voor je standpunt? – Kan de pandemie gezien worden als sprake van God dat ik teveel met geld bezig was als ondernemer? – Welke gevolgen heeft het niet vaccineren voor een zorgorganisatie? – Mag de zorgvrager van de zorgverlener eisen dat deze zich inent?